Mijn site over paarden | Leuke plaatjes | Favorite Links Page | Guest Book Page | Custom Page | Custom2 Page | Photo2 Page | Photo3 Page | Custom3 Page | Custom4 Page | Photo4 Page | About Page

informatie

Fjord
Fjord
Fjorden zijn wildkleurig en hebben een aalstreep over hun rug. Wildkleurig is een beetje gelig om te zien en een aalstreep is een donkere streep die van voor naar achter over de rug van het paard loopt. Nou moet je niet denken dat alle Fjorden dezelfde kleur hebben. Er zijn hele lichtgele maar ook donkerder gele Fjorden. Er zijn zelfs Fjorden die een beetje grijzig van kleur zijn. De aalstreep van een Fjord kan zwart, zijn maar ook donkerbruin en zelfs lichtbruin. De aalstreep loopt bij een Fjord van zijn oren tot in zijn staart. Dat kan je ook in de manen zien. Die hebben twee kleuren. De buitenkant wit, de binnenkant de kleur van de aalstreep. Een Fjord is stevig gebouwd. Ze hebben een sterke rug en een forse hals. Fjorden zijn ongeveer 1.35-1.50 hoog. Maar... ze kunnen best een volwassene dragen! Je kan eigenlijk alles doen met een Fjord. Een beetje dressuur, springen, mennen en buitenrijden. Het zijn perfecte recreatiepaarden. Fjorden zijn heel vriendelijk van karakter. Ze houden erg van gezelschap. Ze kunnen soms wat eigenwijs zijn, maar het zijn echte knuffels! Een Fjord is graag buiten. Niet alleen in de zomer. Ook in de winter kan hij buiten blijven!

Fries
Fries
Een mooie zwarte Fries valt altijd wel op. Met zijn wapperende manen en zijn dikke staart is het ook wel een koninklijke verschijning. Vergeleken met de 'gewone' paarden die je ziet zijn Friezen best stevig gebouwd. Ze hebben mooie ronde billen en hun hals is een beetje omhoog gericht. Als ze draven kan je dat goed zien. Het is net of ze trots met de borst naar voren draven. Dat trotse zie je ook aan de manier waarop Friezen hun benen optillen. Dat doen ze met hun knie omhoog. Een beetje krom dus. Dat is heel mooi om te zien. De Fries is altijd zwart. Zijn stokmaat ligt rond de 165 maar er zijn ook kleinere en grotere Friezen, hoor! Friezen zijn erge gezellige paarden. Ze kunnen goed met andere paarden en met mensen overweg. Alleen denkt een Fries soms wel dat hij een leuker idee heeft dan de baas. Dan kan hij een beetje eigenwijs zijn. Friezen maken zich niet snel druk. Daarom zijn het fijne recreatie paarden. Ook in de dressuur en voor een rijtuig doen ze goed hun best.
 

Haflinger
Haflinger
Haflingers zijn stoere pony's om te zien. Ze zijn altijd voskleurig. En eigenlijk zie je in Nederland alleen maar Haflingers met witte manen. Maar ze bestaan ook met voskleurige manen. Je hebt Haflingers die heel stevig gebouwd zijn maar ook iets fijnere types. Dat hangt er een beetje vanaf hoe ze gefokt zijn. Hoger dan 150 cm kom je ze vrijwel niet tegen. Omdat Haflingers vaak wel in zijn voor een beetje avontuur kunnen ze best een beetje ondernemend zijn. Een saaie les weten ze best op te vrolijken door een eigen weggetje te bedenken. Met een Haflinger kan je van alles doen. Een beetje springen, dressuur, voor de kar of natuurlijk heerlijk buitenrijden. Een grote Haf kan met gemak een volwassene dragen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er te groot voor wordt. In de winter krijgt de Haflinger een lekkere dikke vacht. Daardoor kunnen ze ook de winter buiten doorbrengen. Alleen moeten ze dan wel een schuilstal hebben en mag het land niet kleddernat zijn. Want dat is voor geen enkele pony goed!

Hannoveraan
Hannoveraan
De Hannoveraan is een sportpaard. Hij wordt veel gebruikt voor dressuur en springen. In ons KWPN paard vind je ook veel Hannoveranenbloed terug. Het is een paard met een fijn karakter en soepele gangen. Hannoveranen komen uit Duitsland. Je kan ze in alle effen kleuren tegenkomen en ze zijn zo tussen de 1.57 en 1.73 hoog.

Java pony
De Java pony kom je tegen in Indonesië. Ze kunnen alle kleuren hebben. Hun schofthoogte is ongeveer 1.20. In Indonesië worden ze als trek- en als rijdier gebruikt.


Knabstrupper
De Knabstrupper komt uit Denemarken en is het bekend om zijn kleur. Wit met spikkels! Een Appaloosakleur dus. Daarom zijn de paar Knabstruppers die er in Nederland zijn vaak ook ingeschreven in het Appaloosa Stamboek. De Knabstrupper is een stevig en betrouwbaar rijpaard. Dieren van dit ras zijn slim en willen graag voor je werken. De stokmaat ligt zo tussen de 1.55 en de 1.63.


KWPN
KWPN is een afkorting van Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. De KWPN is eigenlijk een husseltje van allerlei lichte warmbloedrassen. Door alle goede eigenschappen van die rassen te combineren is er een heel goed warmbloedpaard ontstaan. Over de hele wereld is de KWPN bekend om zijn goede karakter en zijn mooie ruime gangen. Er zijn KWPN-ers die speciaal voor springen of dressuur gefokt zijn, maar eigenlijk is er voor iedereen wel een geschikt paard te vinden. Er zijn hele elegante KWPN-ers, maar ook een beetje stevigere types. Je komt de hem in allerlei kleuren tegen.



Lipizzaner
Veel Lipizzaners zijn schimme, maar er zijn ook bruine. Al zie je die niet veel. De Lipizzaner is rond de 1.60 hoog. Hij heeft een vrij groot hoofd, vaak met een rechte of bolle neuslijn, een gebogen hals en een compact lichaam Als hij loopt, tilt hij zijn knieën mooi op. De Lipizzaner is natuurlijk heel bekend als het paard waarmee hogeschool dressuur gereden wordt. Als gewoon rijpaard en voor de koets zijn ze ook heel geschikt.


Mustang
De Mustang is een mengsel van allerlei verschillende paardenrassen. Maar door het leven in het wild zijn het kleine, taaie paardjes geworden. Vroeger waren er veel Mustangs maar toen de mensen op ze gingen jagen waren er snel maar weinig over. Gelukkig werd de Mustang op het laatste nippertje toch nog gered. Nu is de Mustang een beschermd ras. De Mustang kan tegen de brandende hitte van de zomer en ook tegen de ijzige sneeuwstormen in de winter. Ze zijn erg waakzaam. Dat moet ook wel als je in het wild leeft. Voor je het weet word je opgegeten door roofdieren! Mustangs komen voor in allerlei kleuren en de dieren kunnen verschillend gebouwd zijn. Er wordt ook wel op Mustangs gereden. Ze kunnen erg goed lange afstanden lopen en zijn heel handig bij het vee.


New Forestpony
De Forester staat bekend om zijn gelijkmatige temperament. Het zis een pony die overal voor te gebruiken is. Je kan er hoog mee komen in de sport maar ook als recreatiepony is hij leuk. Je komt New Foresters in twee maten tegen. De kleine- en de grote maat. Officieel mag de grootste Forester niet boven de 1,47 uitkomen. New Foresters zijn er in allerlei kleuren. Alleen niet in bont of Appaloosa.



Welsh
Welshpony's zijn elegant om te zien. Je kan ze in allerlei kleuren tegenkomen; schimmels, bruine, vossen en zelfs zwarten. Alleen bonte Welshpony's zijn er niet. Een Welsh kan je herkennen aan zijn fijne hoofd. Veel Welshpony's hebben een deukje in hun neus en kleine, elegante oortjes. Welshpony's zijn er in alle maten. Van ongeveer 1.20 tot 1.55. Er zijn veel verschillende types Welshpony's. In het stamboek zijn ze verdeeld in secties. Zo heb je de sectie A, B, C, D, en K. Elke sectie ziet er weer een beetje anders uit. De Welsh A is de kleinste pony, de Cobs zijn de steviger types met sokken aan hun benen. Die draven met hun knieën mooi omhoog. En de grote K's hebben een scheut Arabisch bloed in zich. De meeste Welshpony's zijn best pittig om te rijden. Het zijn echte doerakken die graag een sprintje trekken. Als je wedstrijden wilt rijden heb je aan zo'n showbink een mooie dressuurpony. Natuurlijk kunnen ze ook springen en veel Welshjes worden gebruikt om mee te mennen. Het zijn echt slimmerdjes die je van alles kunt leren!

Tinker
Tinkers komen uit Ierland. Het zijn stevig gebouwde, stoere paardjes. Tinkers zijn bont. Je ziet vooral veel zwart-bonte, maar er zijn ook bruin-bonte en vos-bonte Tinkers. Als een Tinker veel wit op zijn hoofd heeft zie je ook wel eens een maanoog. Dat ziet er heel bijzonder uit. Tinkers hebben lange manen, een volle staart en natuurlijk lange sokken aan hun benen. Je kan ze in allerlei hoogtes tegenkomen. Het meest zie je Tinkers tussen de 1.35 en 1.55 cm, maar groter en een pietsje kleiner zijn ze er ook. De Tinker is een recreatiepaard. Ze zijn erg lief. Maar vergeet niet dat ze ook behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Gelukkig maakt een Tinker zich meestal niet al te druk. Ook voor volwassenen is er een geschikte Tinker te vinden. Je kan heerlijke ritten maken met je Tinker, maar hem natuurlijk ook voor de kar spannen. Erg hoog springen dat lukt een Tinker niet maar ze vinden het vaak wel heel leuk om te doen! De Tinker is wel een paard dat lekker buiten hoort. Gezellig met andere paarden. Maar denk er om dat je ze niet op een heel groot weiland zet. Want dan verandert een Tinker snel in een tonnetje!



Shire
Grote, lieve reuzen. Zo staat de Shire's bekend. En dat klopt ook. De Shire is het grootste paard ter wereld. Ze kan makkelijk een stokmaat van 180 halen! En er zijn er zelfs nog hoger. Maar gelukkig ook lager. De Shire is heel stevig gebouwd, met een brede borst, een korte rug en gespierde achterhand. De Shire heeft lange sokken onderaan hun benen en een lief, groot hoofd. Je kan ze in allerlei kleuren tegenkomen; bruin, schimmel, zwart. Vaak hebben ze grote witte aftekeningen. De Shire is vriendelijk en goedmoedig van karakter. Het is een echte krachtpatser. Ooit werden ze veel gebruikt voor zwaar trekwerk, maar tegenwoordig zie je de Shire steeds vaker als rijpaard!

Quarter horse
Als je het woord 'horse' hoort denk je meteen aan een heel groot paard. Maar eigenlijk is een Quarterhorse helemaal zo groot niet. Ze zijn zo tussen de 1.45 en 1.60 hoog. Maar dat betekent niet dat Quarters alleen door kleine mensen gereden kunnen worden! Een Quarters is zo gefokt dat hij met zijn gespierde lichaam makkelijk een volwassene kan dragen. Het hoofd van een Quarter is niet zo groot. Het paard heeft een brede kaak en een breed voorhoofd. Zijn rug is vrij kort en hij heeft hele gespierde billen. Je kan de Quarter in alle kleuren tegenkomen. Alleen bonte Quarters worden Paints genoemd en die gaan in een ander stamboek. De Quarterhorse komt uit Amerika. Ze worden veel gebruikt voor het westernrijden, maar ze zijn ook geschikt voor dressuur of springen. Quarters zijn heel snel en wendbaar. Ze zijn ook erg slim.

Oldenburger
De Oldenburger is een fors warmbloed paard. Hij is sterk en heeft ruime gangen. Het is een prima tuigpaard, maar ook als springpaarden zeer geliefd. Er zijn veel beroemde springpaarden van het Oldenburger ras! Natuurlijk wordt er ook dressuur met Oldenburgers gereden. Je ziet Oldenburgers het meest in de bruine en de zwarte kleur.


NRPS
De NRPS is een rijpony met altijd een scheut Arabisch bloed in zich. Dat kan je ook wel zien als je een NRPS pony voor je hebt staan. Het is een echte sportpony die best een beetje temperamentvol kan zijn. Omdat de NRPS uit allerlei rassen gekruist is zijn er veel verschillende types. Het ene paardje is wat meer Arabisch dan het andere. Je komt ze ook in allerlei leuke kleuren tegen. Al komt vos en bruin toch wel het meest voor. Er zijn NRPS pony's, kleine rijpaarden en grote rijpaarden. Dus voor iedereen is wel een geschikt maatje te vinden.


 



have fun